PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Rozpoczął się nabór drużyn Festiwalu Śląskie Smaki

  • PAP/AKC    20 marca 2019 - 12:36
Rozpoczął się nabór drużyn Festiwalu Śląskie Smaki
Impreza co roku cieszy się niemalejącą popularnością (fot. FB/Śląskie Smaki)

Zawodowi kucharze, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy mogą wziąć udział w rywalizacji o tytuł Eksperta Śląskich Smaków podczas Festiwalu Śląskie Smaki, który odbędzie się 16 czerwca w Rudach. Rozpoczął się nabór drużyn.




Festiwal jest największą imprezą kulinarną organizowaną w województwie śląskim. Promuje bardzo różnorodną kuchnię wszystkich jego subregionów, ożywiając ich kulinarne tradycje.

Organizująca festiwal Śląska Organizacja Turystyczna podała w środę, że łącznie do konkursu mogą stanąć maksymalnie 24 drużyny - po 8 z każdej kategorii. Ekipy amatorów mogą się składać z 1 do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych - z 1 do 2 osób.

Tegoroczna, czwarta edycja festiwalu odbędzie się 16 czerwca w Pocysterskim Zespole Klasztorno-Pałacowym w Rudach. Uczestnicy konkursu kulinarnego będą walczyć o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz Złoty, Srebrny i Brązowy Durszlak.

Elementem festiwalu jest też "Bitwa smaków", w której udział bierze znany śląski kucharz Remigiusz Rączka wraz z kolegą po fachu. Zmierzą się z tematem właściwym dla miejsca, w którym odbędzie się wydarzenie. Szczegółów jeszcze nie ujawniono. Dodatkową atrakcją będzie m.in. koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca "Śląsk" im. Stanisława Hadyny. Na dzieci będą czekać konkursy i animacje.

Czytaj też: Katowice: Konkurs na artefakty do kapsuły czasu w Gmachu Sejmu Śląskiego

Przedstawiciele organizującej festiwal Śląskiej Organizacji Turystycznej uznali swego czasu, że kuchnia - jedna z najlepiej rozpoznawalnych kuchni regionalnych w Polsce - może stać się atrakcją woj. śląskiego. W 2006 r. zaczęto organizować wiosenny Festiwal Kuchni Śląskiej, przemianowany z czasem na Festiwal Śląskie Smaki. Z festiwalu wyewoluował pomysł na utworzenie szlaku restauracji z regionalną kuchnią, w których można skosztować śląskich przysmaków. 

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.