Partnerzy portalu

Smakowite święto w Szczecinie. Pasztecik ma swój dzień 20 października

  • aw
  • 20 października 2021 - 13:59
Pasztecik szczeciński – czyli smażone ciasto drożdżowe nadziewane mieszankami mięsnymi bądź jarskimi 20 października ma swój dzień. Do spróbowania specjału typowego dla Szczecina specjału zachęca marszałek woj. zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz.
Europejski Kongres Gospodarczy
Trwa rejestracja uczestników na nasz tegoroczny Europejski Kongres Gospodarczy. Zapraszamy! Udział możecie potwierdzić pod tym linkiem.

20 października jako Dzień Pasztecika Szczecińskiego obchodzony jest w regionie od 2015 r., ale tradycja przygotowywania tego dania ma ponad pół wieku. Najstarszy lokal serwujący paszteciki został założony tam w 1969 roku.

Nadzienie pasztecika składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. Ciasto z zewnątrz jest kruche, jednak w środku ma delikatną i miękką konsystencję. Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem. 

strefa premium

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU SAMORZĄDOWEGO

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

KOMENTARZE0

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!