PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

W Białymstoku odbyło się Podlaskie Śniadanie Mistrzów

  • PAP / MIW    22 czerwca 2019 - 19:54
W Białymstoku odbyło się Podlaskie Śniadanie Mistrzów
Podlaskie Śniadanie Mistrzów cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów.(fot. twitter.com/WBialystok)

Specjały kuchni z całego świata, do tego kawy w przeróżnym wydaniu - to wszystko można znaleźć na sobotnim pikniku kulinarnym "Podlaskie Śniadanie Mistrzów" w ogrodach Pałacu Branickich w Białymstoku. Organizowana od kilku lat impreza cieszy się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów.




W tym roku będą jej dwie edycje. Sobotnia związana jest z trwającymi Dniami Białegostoku. "Śniadania mistrzów spotkały się z bardzo pozytywnym oddźwiękiem mieszkańców, którzy zagłosowali nogami, kocykami, śniadaniami, wspólnym spędzaniem czasu w tak pięknym anturażu" - podkreślił prezydent miasta Tadeusz Truskolaski.

Motywem przewodnim sobotniego "Podlaskiego Śniadania Mistrzów" jest hasło "świat na talerzu", nawiązujące do podróży i kuchni międzynarodowej. Zdecydowali o tym internauci w głosowaniu w mediach społecznościowych; chcieli powtórki ubiegłorocznej edycji. Nawiązaniem do tej tematyki były też wizerunki najsłynniejszych zabytków świata, które ozdobiły przypałacowy park w Białymstoku.

Kilkanaście białostockich restauracji, barów i kawiarni przygotowało ofertę nie tylko dań typowych dla menu śniadaniowego różnych kultur kulinarnych. Były wśród nich przysmaki kuchni tatarskiej czy żydowskiej, dania wegańskie, lemoniady (m.in. miodowe i pigwowe), lody (np. dębowe), ciasta i słodycze. Można też było spróbować kawy w różnym wydaniu, bo w ramach pikniku odbył się Białostocki Festiwal Kawy, z udziałem kawiarni i palarni z całej Polski.

Była też strefa wypoczynku, gier i zabaw dla dzieci, można było poznać psy z białostockiego schroniska, do których adopcji zachęcali wolontariusze.

Samorząd obie tegoroczne edycje tego przedsięwzięcia dofinansował 45 tys. zł, uznając imprezę za dobrą promocję Białegostoku. Drugi podobny piknik odbędzie się w sierpniu; poświęcony będzie kuchni grillowej.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.