PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

W Nowym Sączu rozpoczął się Festiwal Wina

  • PAP    6 lipca 2012 - 20:42
W Nowym Sączu rozpoczął się Festiwal Wina

I Festiwal Wina i Kultury Kulinarnej, który ma popularyzować kulturę winiarską w Małopolsce, rozpoczął się w piątek w nowosądeckim Miasteczku Galicyjskim.




"Poprzez Festiwal chcemy przybliżyć i wypromować kulturę winiarską, która od średniowiecza była silnie związana z Sądecczyzną" - powiedział współorganizator imprezy Paweł Chojnacki przypominając, że Nowy Sącz leży na dawnym szlaku winiarskim, przez który z Węgier do Polski trafiały wina.

"Chcemy tę historię odświeżyć i poniekąd przywrócić tę tradycję, pokazując, że niedaleko od nas powstają wspaniałe wina" - dodał.

W trakcie dwudniowej imprezy swoje wina zaprezentuje 20. wytwórców z Europy, m.in. z: Włoch, Hiszpanii, Czech, Węgier, Austrii.

W Nowym Sączu pojawiły się też sławne wina m.in. z Kalifornii i RPA. Oprócz degustacje win, producenci będą opowiadać o ich produkcji, regionach z których pochodzą i kulturze picia wina.

Podczas Festiwalu zostaną także zaprezentowane lokalne wina z Małopolski. Jak powiedział Chojancki, na Sądecczyźnie również produkuje się bardzo dobre lokalne wina, które jednak nie mogą być sprzedawane. Produkują je bowiem na niedużą skalę entuzjaści winiarstwa, którzy na niewielkim areale hodują winorośl.

<!-- pagebreak //-->

"Ze względów prawnych sprzedaż takiego wina nie jest możliwa, a szkoda, bo jesteśmy zagłębiem winiarskim. W okolicach Nowego Sącza działa kilkadziesiąt małych winiarni. Są to dobre wina produkowane przez winiarzy z wielką pasją i ogromną wiedzą winiarską" - mówi.

Chojnacki wytłumaczył, że dużym firmom winiarskim jest łatwiej przejść przez gąszcz przepisów oraz kosztów związanych z legalizacją handlu alkoholem, a małym producentom to się nie opłaca.

Wyjaśnił, że wielkie winnice nie zrobią tak dobrego wina jak winiarz posiadający hektar uprawy, który ręcznie pielęgnuje rośliny i dba o każdą napełnianą butelkę.

W części kulinarnej imprezy biorą udział producenci wysokiej jakości artykułów spożywczych. Obok polskich wędlin i serów, będzie można skosztować kuchni węgierskiej, włoskiej i chorwackiej. Na stoiskach pojawiły się m.in. szynki parmeńskie i sery długo dojrzewające.

W ramach festiwalu odbędą się także seminaria związane z produkcją wina, podczas których będzie można poznać m.in. rodzaje win, wystawy i konkursy tematyczne. Organizatorzy zapowiadają wspólną zabawę do późnych godzin nocnych.

Miasteczko Galicyjskie, w którym zorganizowano imprezę, jest częścią Sądeckiego Parku Etnograficznego.

Jest rekonstrukcją małomiasteczkowej zabudowy, typowej dla Galicji (dawnego zaboru austriackiego) przełomu XIX i XX wieku. W miasteczku znajduje się 20 zrekonstruowanych obiektów m.in. ratusz, atelier fotograficzne, pracownia zegarmistrza, żydowska karczma, pracownia garncarza, posterunek galicyjskiej żandarmerii oraz studnia. Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.