PARTNERZY PORTALU

Wydłuża się lista regionalnych smakołyków

  • PAP/GK    27 stycznia 2013 - 10:58
Wydłuża się lista regionalnych smakołyków

Na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiło w zeszłym roku sporo smakołyków. Powstająca baza danych stanowi dla marszałków ważne narzędzie w rozwoju obszarów wiejskich.




W praktyce Lista Produktów Tradycyjnych wygląda jak mapa Polski podzielona na województwa.Do połowy stycznia 2013 r. znalazły się na niej już 1033 produkty. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa: pomorskie (135 produkty), śląskie (131) i podkarpackie (112).

Żabieckie gały i kaszanka szarbianka

Żabieckie gały, czosnek wójczański, kaszanka szarbianka to niektóre z listy dziewięciu tradycyjnych produktów zarejestrowanych w ubiegłym roku w województwie świętokrzyskim. Obecna lista liczy 58 pozycji.

Jak przyznała Barbara Kubiec-Govender z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Kielcach, wpisanie na listę produktów tradycyjnych nadal nie przekłada się na natychmiastowe zwiększenie popularności konkretnego produktu.

„Zauważamy jednak wzrost świadomości i wiedzy konsumentów na temat produktów regionalnych, a to oznacza, że idea ta zaczyna spełniać swoją rolę" - przyznała.

Większość produktów zarejestrowanych w 2012 roku, pochodzi z południowej, typowo rolniczej części województwa. Głównie z powiatów pińczowskiego, buskiego i kazimierskiego.

Wśród produktów zrejestrowanych w tym roku znalazły się m.in. „żabieckie gały" , których podstawowe surowce to: surowe ziemniaki i mąka pszenna. „Gały" to rodzaj ziemniaczanych klusek ze zwartej, miękkiej, i lepkiej masy przygotowanej z surowych, utartych ziemniaków, mąki oraz jajek.

„Tradycja przygotowania tego prostego dania sięga jeszcze czasów zaboru rosyjskiego, kiedy mieszkańcy musieli przeżyć trudny czas tzw. przednówka. A że ziemie były urodzajne w ziemniaki, stanowiły ważny element kuchni chłopskiej" - napisano w oficjalnej charakterystyce dania

Innym produktem zarejestrowanym w 2012 roku jest „czosnek wójczański". Jest to charakterystyczne warzywo rosnące na terenie Garbu Wójczańsko - Pińczowskiego na Ponidziu. Główka czosnku ma nieregularny kształt z wyraźnie zarysowanymi przegrodami, które ściśle przylegają do siebie. Całość otoczona jest wielowarstwową łuską.

Na liście, na której przeważają głównie produkty rolne znalazł się także produkt cukierniczy - pączek opatowski. Jest to produkt o stosunkowo krótkiej tradycji. Jest wypiekany w jednej z cukierni w Opatowie od 1966 roku.

W 2012 roku na liście produktów tradycyjnych znalazła się także kaszanka szarbianka, kiełbasa pacanowska, skalbmierskie ogórki kiszone, suszona damacha (śliwka) z Ponidzia oraz szynka z Broniny (miejscowości w powiecie buskim).

Do tej listy, już w 2013 roku dołączyły kolejne cztery produkty. Wśród nich zanalazły się burocorz bogoryjski - rodzaj pieczywa o charakterystycznym smaku i długiej trwałości, pasztetowa radoszycka, wyrabiana od pokoleń w miejscowości Radoszyce w powiecie koneckim, udziec dworski z Kunowa (powiat ostrowiecki) oraz masło chmielnickie.

Jak powiedział prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku (pow. kielecki), Jacek Bracichowicz, masło chmielnickie nie jest produktem masowym. Jest wyrabiane w dość długim, dwudniowym cyklu produkcyjnym, dzięki czemu ma charakterystyczny smak i zapach. „Ta technologia nie zmieniła się od czasów międzywojennych. Dla podkreślenia tradycji i naszej receptury zdecydowaliśmy się na wpisanie na listę" - dodał.





REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!