PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Krakowskie pizzerie czeka bankructwo przez uchwałę antysmogową?

  • Tomasz Klyta    6 marca 2019 - 15:02
Krakowskie pizzerie czeka bankructwo przez uchwałę antysmogową?
Piec opalany drewnem to istota pizzy włoskiej. Pizzerie będą miały problemy - mówią restauratorzy (fot. Pixabay)

- Nie wiemy co nas czeka po 1 września - mówią właściciele pizzerii w Krakowie. Chodzi o lokale, w których działają piece opalane drewnem. Wspomniana data dotyczy z kolei wejścia w życie zapisów małopolskiej uchwały antysmogowej, która zakłada m.in. zakaz palenia węglem i drewnem.




  • Właściciele pizzerii w Krakowie będą mieli spory problem. Od 1 września 2019 r. w części lokali nie będzie można wyrabiać pizzy w piecu opalanym drewnem.
  • Tak zakłada małopolska uchwała antysmogowa. Wyjątki będą tylko dla tych lokali, które są przystosowane do obsługi ponad 500 osób dziennie.
  • - Piece opalane drewnem to istota prawdziwej włoskiej pizzy. Wielu restauratorów będzie miało problemy - mówi Grzegorz Zalech, właściciel jednej z pizzerii w Krakowie.

Małopolska uchwała antysmogowa została przegłosowana już w 2016 r. Wprowadza ona m.in. zakaz spalania węgla oraz drewna. Choć przepisy znane są od kilku lat, dopiero niedawne ogłoszenie urzędu miejskiego w Krakowie sprawiło, że część restauratorów wpadła w panikę.

Jak przyznaje w oświadczeniu magistrat, pojawiły się wątpliwości co do stosowania części zapisów uchwały antysmogowej. Dotyczą przede wszystkim przedsiębiorców prowadzących lokale gastronomiczne takich jak na przykład pizzerie.

Czytaj także: Krakowski Alarm Smogowy: Tempo wymiany kopciuchów w gminach jest zbyt wolne

"Zgodnie z prawem instalacje stosowane w gastronomii (piece), przystosowane do obsługi powyżej 500 osób na dobę, podlegają obowiązkowi zgłoszenia organowi ochrony środowiska – prezydentowi Krakowa. Tylko tego typu instalacje stosowane w gastronomii, których zgłoszenie zostanie przyjęte, wyłączone będą z obowiązującego od 1 września 2019 r. zakazu stosowania paliw stałych" - czytamy w komunikacie urzędu miejskiego.

Co do mniejszych lokali, urząd nie pozostawia złudzeń - nie unikną zakazu. Jako podstawę prawną krakowski magistrat przywołuje rozporządzenie ministra środowiska z 2010 r. w sprawie przypadków, w których wprowadzanie gazów lub pyłów do powietrza nie wymaga pozwolenia, oraz ustawy Prawo Ochrony Środowiska.

- Choć osobiście jestem za tym, aby eliminować tzw. kopciuchy, przepisy dotyczące restauracji uważam po prostu za chore - nie kryje oburzenia Grzegorz Zalech, właściciel restauracji Bakłażan w Krakowie, w której działa także piec opalany drewnem - Nasza restauracja opiera się na potrawach z pieca opalanego drewnem. Taka jest istota pizzy włoskiej. Takie problemy będzie miało wiele restauracji w Krakowie - dodaje.

Jak dodaje, na palcach jednej ręki można policzyć te krakowskie restauracje, które korzystają z pieca opalanego drewnem i jednocześnie obsługują więcej niż 500 gości na dobę. Jak informuje serwis fakt24.pl, część restauratorów rozważa walkę m.in. poprzez złożenie pozwu zbiorowego i próbę zmiany przepisów.

- Bardzo chętnie dołączyłbym do takiego pozwu. Chodzi tylko o to, żeby w uchwale były wyjątki w postaci lokali gastronomicznych. Tym bardziej, że w kuluarach słyszy się, że zakaz ma objąć także te restauracje, gdzie potrawy robi się na grillu. Mam znajomego, który niedawno postanowił założyć taki interes. Jeszcze nie wie, czy interes się sprawdzi, a już będzie musiał go zwijać - mówi Grzegorz Zalech.

Czytaj także: Uchwała antysmogowa to "papierowe prawo". W praktyce nic się nie zmieniło

Część restauratorów zwraca przede wszystkim uwagę na to, że z Krakowa może zniknąć słynna Pizza Neapolitańska. W 2009 r. została ona zastrzeżona przez Komisję Europejską jako jako wyrób tradycyjny. Aby móc ją umieścić w swoim menu, trzeba zdobyć certyfikat stowarzyszenia AVPN(Associazione Verace Pizza Napoletana, czyli Zrzeszenie Prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy).

Aby ją przygotować zgodnie z wytycznymi AVPN należy spełnić trzy warunki - sprowadzić składniki z Włoch, wypiekać w temperaturze 370 st. C i użyć do tego pieca wypalanego drewnem.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (1)

  • Karol, 2019-03-07 12:35:55

    Pojawiła się już opcja opalania takich pieców pelletem. To świetne rozwiązanie, wygodne i ekonomiczne, a do tego nie powoduje smogu. Nie wiem co prawda jaki byłby koszt takiej modernizacji, ale na pewno warto rozważyć takie rozwiązanie. Ja sobie zdecydowanie chwalę. Od kilku lat stosuje już pellet z...e Stelmetu i widzę same plusy z wyboru tego sposobu.  rozwiń

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.