PARTNER PORTALU
  • BGK

Naukowcy badają jakość wody we wrocławskiej fosie miejskiej

  • JS    3 czerwca 2019 - 23:44
Naukowcy badają jakość wody we wrocławskiej fosie miejskiej
Fosa miejska, fot. Dawid Łukasiewicz/wroclaw.pl

Fosa miejska to nadzwyczajne miejsce, wyjątkowy skarb. Warto o nią zadbać i pełniej korzystać z jej uroków – mówi prof. Katarzyna Pawęska z Uniwersytetu Przyrodniczego, która wraz z zespołem zbada jakość wody w fosie. To wstępny etap przygotowań do jej rewitalizacji.




Na fosę składa się sześć połączonych zbiorników. Ciągną się wzdłuż Podwala, od placu im. Jana Pawła II do Parku Słowackiego i Muzeum Narodowego. To pozostałość dawnych umocnień. Wzdłuż fosy okalającej Wrocław stały mury obronne – rozebrano je w pierwszej połowie XIX wieku, a w ich miejsce powstała promenada (dzisiaj: Promenada Staromiejska). Wschodnią i północną cześć wodnej przeszkody zasypano, dlatego Ostrów Tumski jest dzisiaj wyspą tylko z nazwy. Śladem po fosie w tej części miasta jest np. staw w Ogrodzie Botanicznym.

- Fosa ma nadzwyczajne walory krajobrazowe. Z punktu widzenia naukowa jest interesująca jako obiekt inżynierski oraz ze względów biologicznych. Poza tym oddziałuje na mikroklimat w centrum miasta – mówi prof. Katarzyna Pawęska z Instytutu Inżynierii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Mamy we Wrocławiu prawdziwy skarb, szkoda, że go nie doceniamy - dodaje.

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego i przedstawiciele Fundacji OnWater zawarli porozumienie o współpracy nad programem rewitalizacji fosy miejskiej. Badanie jakości wody w zbiornikach to pierwszy etap przygotowań do niej.

 - Badamy jakiego rodzaju zanieczyszczenia mają wpływ na jakość wody w fosie. Z pewnością duże znaczenie ma spory ruch samochodowy, to w końcu centrum ruchliwego miasta. Mamy tu także do czynienia ze spływami powierzchniowymi. To znaczy, że deszcz i topniejący śnieg spływające do fosy niosą z sobą na przykład sól, którą zimą posypuje się ulice - mówi prof. Katarzyna Pawęska. 

Z kolei latem fosa kwitnie. – Jest żyzna, co znaczy, że w wodzie są składniki, które promują rozwój glonów. Musimy sprawdzić, czy i jak można je wykorzystać z korzyścią dla jakości wody w zbiornikach – wyjaśnia prof. Katarzyna Pawęska.

W planach są także badania dotyczące zieleni na nabrzeżach i na wyspach w fosie, analiza stanu nabrzeży oraz przepustów.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.