PARTNER PORTALU
  • BGK

Żubry z Puszczy Boreckiej na Mazurach schodzą się w stado

  • PAP    6 grudnia 2019 - 06:41

Żubry z Puszczy Boreckiej na Mazurach powoli zbierają się na zimę w jedno stado. 80 zwierząt już się zgromadziło w jednym stadzie, ok.20-30 chodzi jeszcze po lesie samotnie lub w małych grupach. Wkrótce leśnicy zaczną te zwierzęta dokarmiać.




"Już ok. 80 żubrów chodzi razem po puszczy, mniejsze grupki, w których jest pewnie 20-30 kolejnych żubrów, wkrótce będą się do tego dużego stada dołączać" - poinformował rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku Jarosław Krawczyk.

Żubry z Puszczy Boreckiej na Mazurach chodzą wolno po lesie przez cały rok. Od wiosny do jesieni są w małych, kilkuosobowych grupach lub samotnie, na zimę zbierają się w jedno stado. Gdy żubry schodzą się we wspólne stado, to dla leśników czas, w którym mogą policzyć, ile w danym roku urodziło się młodych. "W tym roku już naliczono 12 młodych, zapewne w grupkach, które się jeszcze nie dołączyły do dużego stada są 2-3 kolejne żuberki. Tak więc przyrost będzie standardowy, sięgający 10 proc. populacji" - powiedział PAP Krawczyk.

Leśnicy z Puszczy Boreckiej zimą dokarmiają żubry, w tym roku jeszcze nie rozpoczęli ich karmienia, ponieważ aura pozwala zwierzętom na samodzielne zdobywanie pokarmu.

Stado żubrów żyje w Puszczy Boreckiej od lat 50. XX wieku. Przez wiele lat odstrzał słabych i chorych zwierząt w tym stadzie był sprzedawany komercyjnie myśliwym z całego świata. Po fali protestów w ostatnich latach zrezygnowano z tej praktyki i konieczne odstrzały eliminacyjne prowadzą sami leśnicy.

Opinie ekspertów wskazują, że Puszcza Borecka jest w stanie wyżywić ok. 100 żubrów. Gdy zwierząt jest więcej, mogą one wchodzić w szkodę rolnikom. Szacunki leśników mówią, że w Puszczy Boreckiej może być ok. 120 żubrów.

Żubry podlegają w Polsce ścisłej ochronie gatunkowej. Z tego powodu zgoda na odstrzał tych zwierząt jest wydawana przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska. W ocenie ekspertów obecnie z Polsce żyje ponad 1,8 tys. żubrów. Znajdują się one w stadach wolnościowych i zagrodach pokazowych.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.