Partner portalu

Jakość żywienia w polskich szpitalach pozostawia wiele do życzenia. Ma być lepiej

Projekt rozporządzenia dotyczący poprawy jakości żywienia oferowanego na terenie placówek leczniczych trafił do konsultacji publicznych - wynika ze strony internetowej Rządowego Centrum Legislacji. Podkreślono w nim, że odpowiednie żywienie pacjentów jest integralną częścią procesu leczenia.

Chodzi o projekt rozporządzenia ministra zdrowia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach, który trafił do konsultacji publicznych.

"Projekt rozporządzenia określa wymagania obowiązujące przy prowadzeniu żywienia zbiorowego typu zamkniętego w szpitalach, z wyłączeniem świadczeń gwarantowanych udzielanych przez szpitale świadczeniobiorcy z zamiarem ich zakończenia w okresie nieprzekraczającym 24 godzin, tj.: kody i nomenklaturę diet szpitalnych; rodzaje diet, ich charakterystykę, rekomendowane i przeciwwskazane środki spożywcze wykorzystywane w poszczególnych rodzajach diet oraz wartość odżywczą i energetyczną stosowanych diet szpitalnych' wzór karty żywienia szpitalnego" - napisał projektodawca, którym jest resort zdrowa i w Ocenie Skutków Regulacji.

strefa premium

DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU JEST DOSTĘPNA DLA SUBSKRYBENTÓW STREFY PREMIUM PORTALU SAMORZĄDOWEGO

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie. Nie masz konta? Kliknij i załóż konto!

KOMENTARZE0

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!