Partnerzy portalu

Gorzów Wlkp.: Najlepsi gorzowscy kucharze przygotują zupę dyniową

  • PAP
  • 28 października 2021 - 13:01
Najlepsi gorzowscy kucharze przygotują zupę dyniową. Można ją spróbować w piątek podczas III Festiwalu Dyni i Chryzantem na ryneczku przy ul. św. Jerzego w Gorzowie Wlkp. – poinformował Dariusz Wieczorek z Urzędu Miasta Gorzowa Wlkp.

Jak przypomniał Wieczorek, dynia to jedno z najzdrowszych warzyw jesieni, a do tego daje nieograniczone możliwości w kuchni, choć od wielu lat największą popularnością cieszy się zupa dyniowa.

"O tym, czego potrzebujemy do jej przygotowania, jak długo trwa jej gotowanie oraz jakich kulinarnych sztuczek użyć w procesie przygotowania, opowiedzą kucharze z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie - nauczyciele i absolwenci. A wszystko w najbliższy piątek na ryneczku przy ul. św. Jerzego" - dodał.

Kamil Tużnik, Bartosz Wicherek i Dawid Tillmann wraz z uczniami będą gotować zupę dyniową i częstować nią klientów targowiska. Przygotowywanie zupy rozpocznie się około godziny 9.30, a jej degustacja po godz. 10.00. Na klientów tego dnia czekają też inne niespodzianki.

Okazją do wspólnego gotowania będzie III edycja Festiwalu Dyni i Chryzantemy oraz trwający Międzynarodowy Rok Warzyw i Owoców. W jego ramach Gorzowski Rynek Hurtowy (GRH), "gastronomik" i magistrat organizują przez cały rok wydarzenia, których celem jest przekonanie gorzowian do zwiększenia ilości warzyw i owoców w codziennej diecie.

Festiwal Dyni i Chryzantemy jest organizowany w ostatni piątek października.

"Festiwal jest okazją, by kupcy w sposób szczególny wyeksponowali swój towar, a my zadbamy o to, by tego dnia nikt nie wyszedł z ryneczku bez dyni czy donicy z chryzantemą" - zapowiedziała prezes GRH Agata Dusińska.

"Dyniowe gotowanie" to kolejna wspólna kulinarna akcja GRH, Zespołu Szkół Gastronomicznych i miasta. Na gorzowskim ryneczku przy Jerzego powstał gorzowski przysmak jabłkowy - masło z lokalnej odmiany jabłek - z renety lansberskiej i gorzowski barszcz wigilijny.

KOMENTARZE0

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!