Partnerzy portalu

Ograniczanie marnowania żywności na szkolnych stołówkach – dobre praktyki

Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia, szkoły mają za zadanie dostarczyć uczniom odpowiednią porcję warzyw i owoców oraz ograniczyć w serwowanych posiłkach ilość cukru i soli. Niestety, z uwagi na zbyt duże porcje oraz inne czynniki spora część tej żywności ulega zmarnowaniu. Te trzy miejscowości w Polsce pokazują jednak, że można wprowadzić rozwiązania, które temu przeciwdziałają.

Izabelin

W 10-tysięcznej gminie znajduje się jedna szkoła podstawowa. W stołówce przeprowadzono badanie poświęcone temu, ile żywności jest tam marnowane. Następnie zmieniono sposób jej funkcjonowania. Zgodnie z nowym podejściem to dzieci mają wpływ na to, ile chcą zjeść danego dnia. Przy czym dotyczy to przede wszystkim dodatków, ponieważ główne części obiadu wciąż są wydawane przez kucharki. Jedną różnicą jest to, że kucharki nie są już odgrodzone od dzieci za okienkiem do wydawania posiłków, a cała kuchnia została otwarta na uczniów.

Leżajsk

W Szkole Podstawowej nr 3 w Leżajsku wprowadzono innego rodzaju zmiany. Gmina wyszła naprzeciw konieczności propagowania zdrowego trybu życia w szkołach i znalazła sposób, aby zachęcić młodych ludzi do spożywania zdrowej żywności w atrakcyjnej formie. Zarówno intendentka Małgorzata Mazur, jak i pracownicy kuchni szukali pomysłów i inspiracji na uatrakcyjnienie zdrowych posiłków. W domu testowano nowe przepisy, a jeśli okazywały się smaczne i mieściły się w budżecie, trafiały na talerze uczniów. Szkoła kupiła własną kiełkownicę, wyciskarki do soków i zorganizowała szkolenia dla pracowników kuchni.

Rybnik

Miasto Rybnik jest partnerem projektu StratKIT – Innovative Strategies for Public Catering, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej z programu Interreg Baltic Sea Region. Projekt ten dotyczy promocji innowacyjnego podejścia do szeroko pojętego cateringu (w tym m.in. zakupów żywności, usług zbiorowego żywienia), który finansowany jest ze środków publicznych. Innowacyjne podejście oznacza uwzględnienie w zamówieniach publicznych aspektów środowiskowych i społecznych, jak również aspektów zdrowej diety.

W ramach projektu StratKIT:

  • powstał ramowy model obrazujący, jak realizacja zamówień publicznych w obszarze żywności różni się w poszczególnych krajach Regionu Morza Bałtyckiego i zależy nie tylko od uwarunkowań prawnych, ale również od stopnia rozwoju poszczególnych segmentów rynku
  • w Miejskim Domu Pomocy Społecznej odbyły się dwukrotnie pomiary (nie)marnowania żywności. Pomiar kontrolny miał miejsce w maju 2021 r. i wykazał, iż, w osiem miesięcy po pierwszym, w kuchni i na stołówce placówki marnuje się mniej żywności
  • w dwóch rybnickich placówkach oświatowych - Zespole Szkół nr 3 oraz Zespole Szkolno-Przedszkolnym nr 14 odbyły się dwukrotnie pomiary (nie)marnowania żywności. Pomiary kontrolne miały miejsce w maju i czerwcu 2021 r. i wykazały znaczną poprawę w obu placówkach

Dobre praktyki jednostek samorządu terytorialnego można odnaleźć również w raporcie wydanym przez Federację Polskich Banków Żywności pt.: „Rola samorządu terytorialnego w zapobieganiu marnowaniu żywności”. Raport i inne materiały dostępne są na stronie: https://bankizywnosci.pl/samorzady-nie-marnuja/

Kampanię Samorządy Nie Marnują sfinansowano ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach rządowego programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021 – 2030.

 

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!