PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

RODO stosujemy już pół roku. Z jakim skutkiem?

  • AKC    23 listopada 2018 - 11:27
RODO stosujemy już pół roku. Z jakim skutkiem?
UODO pozytywnie ocenia pół roku funkcjonowania nowych przepisów (fot.shutterstock.com)

Zmiana podejścia do zarządzania danymi osobowymi, uporządkowanie działań w tym zakresie, coraz częstsze korzystanie przez nas z praw, które gwarantuje nam RODO to tylko kilka przykładów korzyści, które wynikają z rozpoczęcia stosowania nowego prawa.




  • Mija pół roku od wprowadzenie w życie RODO. Nowe przepisy od początku budziły i wciąż jeszcze budzą wiele obaw i wątpliwości. 
  • Jak przekonuje Edyta Bielak-Jomaa, prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, wprowadziły one wiele cennych rozwiązań. 
  • W jej opinii RODO kształtuje nową jakość ochrony danych osobowych. 

Jak podkreśla UODO, analiza stosowanych praktyk dowodzi, że nowe prawo zaowocowało zmianą podejścia do ochrony danych osobowych i wieloma korzystnymi rozwiązaniami. Wśród tych najważniejszych i najbardziej odczuwalnych efektów warto wymienić:

  • wzrost znaczenia kwestii ochrony danych osobowych i prywatności,
  • przeanalizowanie i uporządkowanie przez firmy i instytucje procesów związanych z przetwarzaniem danych osobowych - m.in. zweryfikowanie baz danych, usunięcie danych zbędnych i nieaktualnych, przeszkolenie personelu,
  •  szybsze reagowanie na składane żądania i wnioski,
  • przeformułowanie klauzul informacyjnych, ich uproszczenie i częstsze stosowanie zrozumiałego dla odbiorców języka,
  • informowanie osób o naruszeniu ochrony ich danych osobowych, dzięki czemu mogą one szybko podjąć skuteczne działania chroniące ich przed negatywnymi skutkami naruszenia,
  • powoływanie inspektorów ochrony danych (IOD) – fachowców w zakresie ochrony danych – nawet przez firmy, które nie są do tego zobowiązane, co powoduje, że działania związane z przetwarzaniem danych osobowych są nadzorowane przez specjalistę, przez co zwiększa się poziom ochrony danych, a klienci zyskują punkt kontaktowy i pomoc w rozwiązaniu problemów dotyczących wykorzystywania ich danych osobowych przez konkretny podmiot,
  • zmiana praktyk stosowanych przez globalnych graczy, którzy określone w RODO standardy zaczynają uwzględniać w swoich działaniach.

Czytaj też: RODO: Samorządy narażone na drakońskie kary

- W minionych sześciu miesiącach to problemy ze stosowaniem nowego prawa i niewłaściwe, niekiedy wręcz absurdalne, praktyki spowodowane strachem przed wysokimi karami, skupiły w sposób szczególny uwagę opinii publicznej. Tymczasem w ich cieniu zarówno przedsiębiorcy, jak i administracja publiczna oraz wszystkie inne podmioty zobowiązane do stosowania RODO wprowadzają wiele cennych rozwiązań, sprzyjających lepszej ochronie naszych danych osobowych -napisała Edyta Bielak-Jomaa, prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych w specjalnym liście (link do listu) na podsumowanie pierwszego półrocza stosowania nowych przepisów.

Zapewnianie zgodności to proces ciągły

Mimo wielu pozytywnych zmian, wciąż trzeba pracować nad doskonaleniem stosowanych rozwiązań i procedur. Warto przypomnieć, że zapewnianie zgodności z RODO to proces ciągły, a nie jednorazowe działanie. W opinii UODO, wciąż warto:

  • pogłębiać wiedzę o przepisach dotyczących ochrony danych osobowych, w tym RODO,
  • w większym stopniu korzystać z elastyczności i swobody działania, jaką dają przepisy ogólnego rozporządzenia,
  • udoskonalać ocenę ryzyka, m.in. w większym stopniu uwzględniać zagrożenia, jakie dla ochrony danych powoduje korzystanie z nowoczesnych technologii i Internetu; często bowiem dostrzegamy jedynie korzyści, jakie daje informatyzacja,
  •  wprowadzać rozwiązania mające na celu zwiększanie ochrony dzieci.




REKLAMA




×
KOMENTARZE (3)

  • Polka, 2018-11-24 23:45:40

    W urzędzie przy zapłacie podatku od nieruchomości żądają ode mnie podania PESEL, stojący za mną mogą sobie zapamiętać i jak tu chroni się moje dane ?
  • Prof. Glass, 2018-11-23 14:35:07

    Pierdy starych neomarksistów, którym się wydaje, że jak wysmażą kolejną ustawę, to nastanie raj na ziemi, a ludziom będzie się żyło dostatnie (stara zgrana melodia) Dostaję jeszcze więcej SPAM- ów, niechcianych ofert na moją osobistą skrzynkę, że heja, a już tzw. "faktury" czeszą mój poczt...owy dysk od rana do wieczora!  rozwiń
  • dziara, 2018-11-23 12:26:31

    Trele morele - bredni ciąg dalszy. Wywiad polegający na tym jak tu wmówić społeczeństwu, że nic nie robiąc (żadnej wartości dodanej z ich pracy) robi się tak dużo aż występuje chroniczny brak czasu na obowiązki służbowe.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.