PARTNER PORTALU
  • BGK

Ustawa o jawności życia publicznego sprzeczna z RODO?

  • AW    17 listopada 2017 - 11:30
Ustawa o jawności życia publicznego sprzeczna z RODO?
Zgodnie z projektem ustawy ograniczenie prawa dostępu do informacji publicznej nie dotyczy postępowań administracyjnych (fot.shutterstock.com)

Ustawa o jawności życia publicznego ma zwiększyć transparentność życia publicznego dla obywateli – zakłada PiS. - Niestety w obecnej treści projekt ten może budzić wątpliwości w związku z realizacją zobowiązań wynikających z RODO – komentuje Adam Lipiński z ODO 24, firmy zajmującej się szkoleniami w zakresie ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa  informacji.




• 23 października 2017 r. został opublikowany projekt ustawy o jawności życia publicznego.

• Adam Lipiński z ODO 24, firmy zajmującej się szkoleniami w zakresie ochrony danych osobowych i bezpieczeństwa informacji zwraca uwagę na szereg wątpliwości, w tym sprzeczności projektu z przepisami RODO.

• Jego wątpliwości budzi też rozszerzenie listy podmiotów składających oświadczenia majątkowe czy nieprecyzyjne zapisy dotyczące „sygnalistów”.

Ekspert z firmy ODO 24 wśród pozytywnych zmian sygnalizowanych projektem ustawy o jawności życia publicznego wymienia chęć zwiększenia transparentności państwa, ujednolicenie przepisów dotyczących oświadczeń majątkowych oraz próbę uregulowania kwestii lobbingu zawodowego.

Wytyka jednak wiele nieścisłości w dokumencie, które jeśliby weszły w życie, mogą z jednej strony stanowić zagrożenie dla ochrony danych osobowych, a z drugiej wręcz utrudnić mieszkańcom dostęp do informacji.

Udostępnianie niezanonimizowanych decyzji administracyjnych jako informacji publicznej

Jak zwraca uwagę Adam Lipiński, zgodnie z projektem ustawy ograniczenie prawa dostępu do informacji publicznej nie dotyczy postępowań administracyjnych. Jego zdaniem może to doprowadzić do udostępniania niezanonimizowanych decyzji organów oraz akt spraw administracyjnych. W prosty sposób umożliwi to zapoznanie się z danymi osób biorącymi udział w postępowaniu.

Problem zauważył już GIODO podnosząc, że „rozwiązanie to stanowi poważną ingerencję w konstytucyjnie gwarantowanym prawie do ochrony prywatności oraz autonomii informacyjnej jednostki”.

Brak adekwatności i sprzeczności z przepisami RODO

Projektodawca zaproponował w treści aktu utworzenie tzw. Rejestru Korzyści, w którym maja być ujawniane uzyskiwane korzyści przez między innymi Członków Rady Ministrów, sekretarzy czy kierowników urzędów centralnych. Problem w tym, jak zauważa ekspert, że nie został wskazany dokładny katalog danych osobowych jakie będą przetwarzane w tym rejestrze. Ponadto doprecyzowania wymaga, w jakim celu oraz jak długo informacje w tym rejestrze mają być przechowywane oraz zasady ich usuwania.

- Z kolei w przypadku proponowanego Rejestru Lobbystów budzić wątpliwości może obligatoryjne dołączanie - przez osoby fizyczne niebędące przedsiębiorcami i wykonujące lobbing zawodowy - do zgłoszenia kopii stron dokumentu potwierdzającego ich tożsamość. Zapis ten może być niezgodny z zasadą adekwatności wynikającej z przepisów RODO, gdyż nie wyjaśnione zostało w jakim celu dane osobowe, w postaci kopii stron dokumentu potwierdzającego tożsamość, są zbierane – mówi Adam Lipiński, ODO 24.

Kolejną nieścisłością dotyczącą przepisów RODO może być sześcioletni okres retencji oświadczeń majątkowych na stronach BIP. Okres ten nie został nigdzie uzasadniony. Jest to niezgodne z zasadą ograniczenia czasowego, wynikającą z RODO, w myśl której obowiązek przechowywania danych w postaci umożliwiającej identyfikację osób, których dotyczą, nie może być dłuższy niż jest to niezbędne do osiągnięcia celu przetwarzania.





REKLAMA




×
KOMENTARZE (2)
FORUM TYMCZASOWO NIEDOSTĘPNE
Ze względu na ciszę wyborczą komentowanie zostało wyłączone.

  • Czy leci z nami pilot?, 2018-01-02 17:30:26

    Do JarekJarek: oczywiście w dobie ochrony danych osobowych powinno się pisać na przykład "premier MM" i ewentualny wizerunek premiera powinien być opatrzony ciemnym pasem na linii oczu... Będziemy liderami ochrony prywatności...
  • JarekJarek, 2018-01-02 16:16:57

    Już zaczyna się kombinowanie, a prawda taka, że RODO ma służyć i konsumentom i przedsiębiorcom. To potrzebna zmiana. Szczególnie w dobie ciągłych kradzieży danych. Polecam zapoznać się z tym poradnikiem, wiele wyjaśnia o RODO poznajrodo.pl/e-book/

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.