PARTNER PORTALU
  • BGK

Ochrona danych osobowych: RODO zmienia cały krajowy system prawny

  • AW    15 września 2017 - 07:40
Ochrona danych osobowych: RODO zmienia cały krajowy system prawny
Projektowane przepisy po raz pierwszy określały będą również zasady przetwarzania danych biometrycznych (fot.pixabay)

Podwyższenie poziomu ochrony prywatności obywateli, w tym przyznanie im nowych, nieznanych dzisiaj i skutecznych mechanizmów ochrony przed naruszeniami, przy jednoczesnym poszanowaniu interesów przedsiębiorców – to podstawowe założenia udostępnionego przez Ministerstwo Cyfryzacji projektu nowej ustawy o ochronie danych osobowych oraz zmiany ustaw sektorowych.




• Projekt pod względem ilości zmienianych aktów prawnych jest jednym z największych w ciągu ostatnich lat. Obejmuje zmiany przepisów sektorowych w ponad 130 ustawach.

• W miejsce GIODO pojawi się nowy organ, a samo postępowanie ws. ochrony danych osobowych ma być znacznie przyspieszone.

• Do najważniejszych zmian należy też m.in. przyznanie obywatelom dodatkowego prawa dochodzenia roszczeń cywilnoprawnych z tytułu naruszenia zasad ich prywatności.

• Konsultacje społeczne, w których każdy może wziąć udział trwają do 14 października.


Jak podaje Ministerstwo Cyfryzacji, Polska stała się pierwszym państwem w Unii Europejskiej, które wdrażając nowe unijne prawo o ochronie danych osobowych - tj. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. (RODO - Rozporządzenie Ogólne o Ochronie Danych) - zmienia cały krajowy system prawny.

Czytaj też: Rejestr PESEL bezpieczny? GIODO wątpi i ponagla ministerstwo cyfryzacji

Krótsze postępowanie nowego urzędu

Jedną z najważniejszych zmian jest powołanie w miejsce obecnego Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych – nowego organu administracji publicznej – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. Prezes będzie pełnił 4-letnią kadencję, posiadając immunitet a wiążącym elementem jego wyboru będzie złożenie ślubowania przed Sejmem RP.

Zniesiona zostanie dwuinstancyjność postępowania dotyczącego ochrony danych a postępowania kontrolne prowadzone przez Prezesa Urzędu będą mogły trwać maksymalnie 30 dni.

- Dla porównania, obecnie na uzyskanie prawomocnego orzeczenia w sprawie dot. ochrony danych osobowych czeka się średnio 600 dni – podaje resort cyfryzacji, zarzucając GIODO przewlekłość w prowadzeniu spraw.

Nowy organ będzie uprawniony również do wydawania rekomendacji w zakresie sposobów zabezpieczania danych osobowych, czego dzisiaj przedsiębiorcom brak. Zmianie ulegną również zasady gromadzenia danych osobowych pracowników poprzez przyznanie im uprawnienia do udzielania zgody na przetwarzanie ich danych i wskazanie zasad korzystania z monitoringu wizyjnego w miejscu pracy.

Cyfryzacja w miejsce papierów

- W wielu obszarach zmiany legislacyjne usprawnią funkcjonowanie określonych branż, nie zaniżając jednocześnie w żadnym zakresie poziomu ochrony prywatności obywateli – czytamy w komunikacie MC.

Jako przykład resort podaje tutaj sektor ubezpieczeniowy, w ramach którego przetwarzanie danych osobowych dotyczących stanu zdrowia uzależnione jest obecnie od uzyskania pisemnej zgody ubezpieczonego. Wymogi pisemności mają wpływ na ograniczenia w rozwoju cyfryzacji sektora ubezpieczeń, ograniczając obywatelom dostęp do usług dostępnych w innych krajach online. Poprzez zastąpienie wymogu pisemności wymogiem zgody wyraźnej, projekt otwiera sektorowi ubezpieczeniowemu drogę do jego digitalizacji, czyniąc go bardziej konkurencyjnym przy jednoczesnym poszanowaniu praw ubezpieczonych.





REKLAMA




×
KOMENTARZE (1)

  • Piotr45, 2017-12-11 15:07:52

    Rodo na pewno korzystnie wpłynie na prawa osób, które są właścicielami danych. Teraz będzie można np. sprawnie i łatwo ubiegać się o usunięcie z ewidencji wrażliwych danych. Jak ktoś chce poczytać więcej o RODO, to polecam zajrzeć tutaj qradar.pl/e-book/



Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.