PARTNER PORTALU
  • BGK

RODO, poradnik: Wyjaśniamy wątpliwości związane z RODO

  • bad    20 grudnia 2017 - 14:23
RODO, poradnik: Wyjaśniamy wątpliwości związane z RODO
GIODO przygotował dwuczęściowy poradnik ws. RODO. Fot. pixabay

GIODO przygotował dwuczęściowy poradnik, który ułatwia zrozumienie podejścia opartego na ryzyku według RODO.




Zgodnie z RODO każdy podmiot musi samodzielnie oceniać ryzyko, jakie przetwarzanie danych osobowych może spowodować dla praw i wolności osób, których te dane dotyczą. To właśnie te wartości należy przede wszystkim brać pod uwagę.

Czytaj też: RODO: Samorządy narażone na drakońskie kary

Ogólne rozporządzenie o ochronie danych (RODO) nie odnosi się wprost do procesu zarządzania ryzykiem i nie wskazuje konkretnej metody przeprowadzania oceny w tym zakresie. Każdy podmiot musi dokonywać jej samodzielnie, uwzględniając wiele specyficznych dla niego czynników, takich jak wielkość, struktura organizacyjna, możliwości techniczne czy zakres i rodzaj danych oraz cel ich przetwarzania. Jednym ze skutecznych systemowych sposobów dokonywania oceny ryzyka jest wdrożenie w danej jednostce procesu zarządzania ryzykiem.

Czytaj też: RODO w drodze, a samorządy?

Dla ułatwienia przyjęcia w tym zakresie właściwych rozwiązań, Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych (GIODO), przygotował dwuczęściowy poradnik.

W pierwszej części, zatytułowanej Jak rozumieć podejście oparte na ryzyku według RODO?, eksperci GIODO wyjaśniają istotę zasady podejścia opartego na ryzyku oraz wskazują, do czego zasada ta zobowiązuje podmioty stosujące przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych. Tłumaczą też, czym jest ryzyko naruszenia praw i wolności osób, których dane dotyczą. Podkreślają przy tym, że szacowanie ryzyka to proces ciągły, który powinien być przeprowadzany przy użyciu konkretnej metody, zapewniającej jednocześnie stosowanie jednolitych definicji i pojęć.

W drugiej części, zatytułowanej Jak stosować podejście oparte na ryzyku?, przedstawione zostały kolejne możliwe etapy działań podejmowanych w celu przeprowadzania ogólnej oceny ryzyka oraz szczegółowej oceny ryzyka, czyli tzw. oceny skutków dla ochrony danych.

Załączniki dostępne są w multimediach.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!


Multimedia



REKLAMA




×
KOMENTARZE (21)

  • Aleksandra, 2018-10-19 09:32:15

    RODO – nie taki diabeł straszny jak go malują. Zachęcam do odwiedzenia witryny internetowej bodo24.pl na której mogą Państwo w formularzu kontaktowym zadać nurtujące Was pytania dotyczące RODO. Nasi Inspektorzy Ochrony Danych udziela odpowiedzi wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie. Na Naszej ...stronie znajdą Państwo również pakiet ofert jakie świadczymy naszym klientom. Oferujemy również indywidualną wycenę w zależności od potrzeb klienta. Serdecznie zachęcamy do kontaktu na stronie bodo24.pl bo warto się dowiedzieć więcej w myśl powiedzenia kto pyta nie błądzi.  rozwiń
  • Aned, 2018-09-27 00:56:28

    Mam pytanie dotyczace RODO. W lipcu firma jednoosobowa wykonywała remont mojego mieszkania. Czy w takim wypadku firma powinna przedstawic mi dokumenty RODO? Zaznaczę również ze w trakcie remontu pojawiały sie osoby zwiazane z fitrma które wykonywaly prace w moim mieszkaniu. Chcąc sprawdzic ich upraw...nienia, stwierdzili ze obowiazuje RODO i nie udziela mi takich informacji. Zaznacze że mam problemy teraz z rozliczenieie calkowicue z firmą  rozwiń
  • danitg, 2018-08-20 08:31:43

    Witam, Reprezentuję producenta oprogramowania, który napisał program do zarządzania jednym ze zbiorów danych osobowych jakim jest zbiór potencjalnych pracowników – czyli oprogramowanie do zarządzania procesem rekrutacji w zgodzie z RODO. Jest to bardzo często pomijany obszar podczas wdrożeń RODO w ...firmach. Napisane przez nas oprogramowanie wspiera przedsiębiorstwa w zakresie optymalizacji procesu rekrutacyjnego jak i obowiązków nałożonych przez RODO. System sam przypomina o konieczności anonimizacji danych gdy zgody na przetwarzanie wygasają, prowadzi automatyczny rejestr przetwarzania danych osobowych oraz ułatwia gromadzenie, przeszukiwanie i analizowanie danych kandydatów. Nasze oprogramowanie skutecznie uzupełnia lukę w narzędziach informatycznych wspomagających przedsiębiorstwa w RODO, ponieważ jak wiemy z własnego doświadczenia systemy ERP/MRP różnych producentów są dostosowywane do wymagań RODO, to taniego i łatwego narzędzia IT w obszarze rekrutacji praktycznie nie ma. Obecnie poszukujemy potencjalnych partnerów i dystrybutorów. Osoby zainteresowane ewentualną – korzystną dla obu stron – współpracą proszę o kontakt email: daniel.tomasik@iteger.pl  rozwiń

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.