PARTNER PORTALU
  • BGK

Cztery nowe potrawy z Warmii i Mazur na liście produktów tradycyjnych

  • PAP/JS    21 sierpnia 2019 - 16:19
Cztery nowe potrawy z Warmii i Mazur na liście produktów tradycyjnych
Skrzydła indycze po pańsku (fot. warmia.mazury.pl)

Farszynki, klopsy po królewiecku, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami oraz skrzydła indycze po pańsku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie.




Jak wynika z opisów, przepisy na dwie z tych potraw przywiozły ze sobą gospodynie z polskich rodzin przesiedlonych po II wojnie światowej z Kresów Wschodnich. Z czasem te przysmaki weszły do menu restauracji na Warmii i Mazurach i obecnie są popularne w całym regionie.

Było tak w przypadku farszynek, które wyglądałem przypominają kartacze. To ziemniaczane ciasto nadziewane mielonym mięsem. W odróżnieniu od kartaczy farszynki smaży się, a nie gotuje. Ciasto przygotowywane jest z ugotowanych i zmielonych ziemniaków. Można je podawać z sosem z kurek smażonych na maśle i duszonych w śmietance.

Kresowy rodowód mają również dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, czyli pierożki z kaszą gryczaną i skwarkami. Nazwa najprawdopodobniej pochodzi od charakterystycznych brzegów pieroga, kojarzonych z długimi uszami, tzw. dzyndzlami. W regionie popularne są również dzyndzałki warmińskie, czyli małe pierożki z mięsem wołowym, przypominające litewskie kołduny.

Na listę produktów tradycyjnych wpisano też klopsy królewieckie, nazywane inaczej sauerklopsami lub klopsami na kwaśno. Są to nieduże mięsne pulpety w słodko-kwaśnym sosie, zaprawianym śmietaną. W przeszłości były one jednym z najpopularniejszych dań dawnego obszaru Prus Wschodnich, czyli obecnego woj. warmińsko-mazurskiego.

Czwartą z potraw są skrzydła indycze po pańsku, należące niegdyś do kuchni ziemiańskiej. Przepis na nie został spisany około 1880 roku w majątku Kalgen (obwód kaliningradzki). Posmarowane musztardą indycze skrzydełka najpierw się gotuje, potem piecze się w pieczarkowej panierce, a przed podaniem dekoruje się świeżą natką pietruszki i plastrami cytryny.

Na listę produktów tradycyjnych wpisywana jest żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej resortu.

Obecnie zarejestrowane jest na niej ponad 1,8 tys. produktów, z czego 42 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy regionów. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.