PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Niedźwiedź z Białorusi przywędrował do Polski. Ślady w turystycznej miejscowości

  • PAP/AH    23 lipca 2018 - 17:33
Niedźwiedź z Białorusi przywędrował do Polski. Ślady w turystycznej miejscowości
(Fot. Pixabay)

Ślady niedźwiedzia brunatnego zauważyli niedawno tuż przy granicy polsko-białoruskiej funkcjonariusze straży granicznej. Dokładnie nie wiadomo, gdzie jest zwierzę, ale może znajdować się w okolicy turystycznej wsi Rudawka (woj. podlaskie).




Ślady dużego zwierzęcia znaleźli 11 lipca funkcjonariusze Podlaskiego Oddziału Straży Granicznej (POSG). Leśnicy poproszeni o konsultacje potwierdzili, że tropy należą do niedźwiedzia.

- Dotąd nikt nie widział go na żywo. Wszyscy zastanawiają się, gdzie on jest. Na Białoruś raczej nie wrócił, bo zauważyłyby go służby graniczne tego kraju - powiedział zastępca nadleśniczego w Płaskiej Ścibor Zawiślak.

W komunikacie POSG czytamy, że funkcjonariusze białoruskich służb granicznych poinformowali polską stronę, iż na nagraniach monitoringu granic widzieli niedźwiedzia i moment, w którym zwierzę przeszło granicę litewsko-białoruską. Potem skierowało się do Polski.

W Polsce ślady niedźwiedzia znaleziono niedaleko turystycznej miejscowości Rudawka. Teraz jednak niedźwiedź może być gdzie indziej. - Możliwe, że przekroczył mniej strzeżoną granicę polsko-litewską, ale tego do końca nie wiemy - powiedział Zawiślak.

Nadleśniczy Zawiślak poinformował, że niewielkie grupy niedźwiedzi brunatnych żyją w Północnej Białorusi i pewnie stamtąd pochodzi ten osobnik. - Zdarzało się, że wędrowały one już do Polski. To nie pierwszy taki przypadek - dodał leśnik.

Leśnik z Płaskiej mówi, że zwierzęta te nie są agresywne, gdy są zdrowe i dopóki nie są wabione przez ludzi. - Nie powinniśmy próbować ich dokarmiać, czy w ogóle zbliżać się do niedźwiedzi, które naturalnie obawiają się ludzi - dodał Zawiślak.

Według danych z 2011 roku w Polsce żyje ok. 80 niedźwiedzi brunatnych. Żyją w Karpatach, na Podkarpaciu, w Tatrach i Beskidach. Samce osiągają do 2,8 metra wysokości a ich waga wynosi nawet blisko 400 kg. Samice są niższe i lżejsze.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.