PARTNER PORTALU
  • BGK

Opolscy rolnicy chcą przywrócić wieprzowinie dawny smak. Wspiera ich samorząd wojewódzki

  • PAP    6 stycznia 2020 - 15:47
Opolscy rolnicy chcą przywrócić wieprzowinie dawny smak. Wspiera ich samorząd wojewódzki
Fot. slaskitucznik.pl

Kilkunastu hodowców świń rozpoczęło projekt "Śląski Tucznik". Jego celem jest wprowadzenie na rynek mięsa wieprzowego mającego wysokie walory żywieniowe i smak znany z domowych wyrobów sprzed wielu lat. W hodowli, do paszy dodaje się specjalną kompozycję ziół. Zaangażowanie w promocję zapowiedział samorząd województwa opolskiego.




Program "Śląski Tucznik", w którego promocję chce zaangażować się samorząd województwa opolskiego i Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, polega na odpowiednim doborze krzyżówek tuczników oraz specjalnej diety, w której wykorzystuje się m.in. zioła i przyprawy mające wpływ na walory odżywcze mięsa.

Założyciel spółdzielni "Opolskie Fermy Trzody" Rafał Duś, w rozmowie z PAP przyznał, że pomysł przywrócenia mięsa o walorach smakowych podobnych do tych sprzed wielu lat wpadł przypadkiem, gdy do karmy dla swoich zwierząt zaczął dodawać różnego rodzaju zioła.

"Okazało się, że mięso wyprodukowane przy udziale ziół nie tylko ma zupełnie inny smak, ale też inaczej się zachowuje na patelni. Przede wszystkim jest w nim mniej wody, której miejsce zajmuje tłuszcz śródmięśniowy - nośnik smaku odpowiedzialny także za kruchość mięsa. Trochę czasu nam zajęło ustalenie odpowiedniej mieszanki, którą dodajemy do pasz, ale efekt został osiągnięty. Mamy szynkę, która smakuje jak ta, znana starszemu pokoleniu z czasów jego dzieciństwa" - zapewnia Duś.

Dzisiaj hodowcy działający w ramach spółdzielni stosują już specjalną mieszankę ziołową, w skład której wchodzi m.in. czosnek, rozmaryn i szałwia. Po uzyskaniu powtarzalnych wyników w hodowli, zdecydowali się na poddanie wytworzonego według ich sposobu mięsa pod ocenę naukowców. Pierwsze badania mięsa wytwarzanego w ramach projektu "Śląski Tucznik" przeprowadził prof. dr hab. inż. Władysław Migdał z Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

"To chyba taka pierwsza polska myśl i sposób na hodowlę. Przeprowadziłem badania typowo chemiczne i konsumenckie. Mięso jest delikatne, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka, optymalną zawartością tłuszczu, ma zapach i posmak ziół. Jak przyglądnąłem się składowi chemicznemu i profilowi tłuszczowemu, to byłem zaskoczony, bo wyniki były zbliżone do wołowiny i jagnięciny. Tusze +Śląskiego Tucznika+ mają także dużo fosfolipidów, więc można mówić o właściwościach prozdrowotnych. Sam przygotowałem kilka wyrobów z tego mięsa i proszę mi wierzyć, że pod względem jakości, smaku i zapachu trudno takich produktów szukać w sklepie" - powiedział naukowiec w wywiadzie dla portalu brzeg24.pl.

Promocją śląskiego patentu zainteresowany jest samorząd województwa opolskiego oraz Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie, który w ramach programu "Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR)", planuje stworzyć razem ze autorami "Śląskiego Tucznika" klaster zapraszając do współpracy uczelnie rolnicze i najlepszych opolskich przetwórców mięsa wieprzowego, w celu opracowania grupy produktów klasy premium mających szansę na jeden z sztandarowych produktów żywnościowych regionu.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.