PARTNERZY PORTALU
  • BGK
  • BGK

Podlasie z potencjałem na produkty lokalne?

  • PAP/MG    16 stycznia 2019 - 17:08
Podlasie z potencjałem na produkty lokalne?
Podlasie ma potencjał wytwarzania produktów lokalnych, na razie przekonuje dyrektor departamentu rolnictwa (fot. Pixabay)

Podlaskie ma potencjał, by powstawały na jego terenie tzw. produkty lokalne, ale wytwórcy mają wiele obaw przed rozpoczęciem produkcji takiego produktu - uważają uczestnicy spotkania o produktach lokalnych, które odbyło się w środę w Białymstoku.




  • Wicemarszałek województwa podlaskiego, Stanisław Derehajło, zaznaczał, że produkt lokalny to nie wyłącznie potrawy. To także kultura, tradycje czy środowisko naturalne.
  • Dyrektor departamentu rolnictwa i obszarów rybackich w Urzędzie Marszałkowskich województwa Podlaskiego Andrzej Pleszuk przypomina, że Podlaskie jest jednym z najczystszych regionów kraju.
  • W ocenie prezes Lokalnej Grupy Działania "Tygiel Doliny Bugu" Agnieszki Wojtkowskiej, lokalne produkty będą coraz bardziej popularne.

Spotkanie było zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego w Białymstoku. Wzięły w nim udział m.in. władze województwa, przedstawiciele lokalnych samorządów, lokalnych grup działania oraz stowarzyszeń.

Wicemarszałek województwa podlaskiego odpowiedzialny za rolnictwo Stanisław Derehajło, mówił podczas otwarcia, że produkt lokalny to nie tylko jedzenie, ale też środowisko naturalne czy lokalna kultura i zwyczaje.

Środowe spotkanie dotyczyło przede wszystkim produktów lokalnych związanych z żywnością. Derehajło mówił dziennikarzom, że trzeba stworzyć lokalnym wytwórcom możliwości sprzedaży swoich produktów i zastanowić się, czy ma być to tylko rynek lokalny, regionalny czy np. ogólnopolski. Wicemarszałek mówił też, że warto zastanowić się jak promować i wspierać rozwój tych lokalnych produktów.

Jak powiedział dyrektor departamentu rolnictwa i obszarów rybackich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego Andrzej Pleszuk, region ma potencjał by powstawało wiele produktów lokalnych, który jest niezauważony. Wymienił, że Podlaskie jest jednym z najczystszych regionów Polski, ma duże doświadczenie w produkcji wędlin czy w przetwórstwie, np. wyrobie dżemów. "Dlaczego nie moglibyśmy sprzedawać tego pod własną marką?" - zastanawiał się Pleszuk.

Podał przykład Włoch i Austrii, gdzie produkty regionalne są bardzo widoczne, można je dostać w niemal każdym sklepie. "U nas to dopiero raczkuje, ale trzeba zachęcać ludzi do odwagi".

Mówił, że na początku nie trzeba produkować wielkich ilości danego produktu, wystarczy rynek regionalny, można połączyć to z odwiedzinami np. w danym gospodarstwie.

W jego ocenie, bariery istnieją przede wszystkim w potencjalnych wytwórcach, którzy moją obawy przed założeniem działalności. Stąd - jak mówił - środowe spotkanie miało też pokazać lokalnym samorządom, że mogą "stymulować, pobudzać lokalną społeczność do większej odwagi, do samodzielności". Dodał, że samorząd może być przede wszystkim źródłem informacji, gdzie potencjalny wytwórca może dowiedzieć się, co i jak ma zrobić by taką działalność założyć. Andrzej Pleszuk zauważył, że ludzie mają wiele wątpliwości, stąd warto by mieli jedno miejsce, w którym mogą się wszystkiego dowiedzieć.

Prezeska Lokalnej Grupy Działania "Tygiel Doliny Bugu", która działa na terenie 25 gmin: 16 mazowieckich i 9 podlaskich, Agnieszka Wojtkowska powiedziała dziennikarzom, że na terenie LGD działają producenci wytwarzający przede wszystkim lokalną zdrową żywność, a LGD wspiera ich rozwój finansowo. Wymieniła, że dzięki takiemu wsparciu powstała m.in. profesjonalna serowarnia, gdzie produkowane są sery podpuszczkowe. Na terenie LGD działa też sklepik z regionalną żywnością, a kilka produktów z tych terenów znajduje się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa.

W ocenie Wojtkowskiej, lokalne produkty będą coraz bardziej popularne, bo obecnie jest trend na zdrową życie i "slow life". "Szansą jest nasza zdrowa żywność, nasz tutaj czysty region i atrakcje turystyczne, które tutaj czekają na wszystkich potencjalnych turystów" - mówiła.

Podczas spotkania zwracano też uwagę, że brakuje jednego miejsca, w którym można byłoby się dowiedzieć o działających wytwórcach. Dlatego też urząd marszałkowski poprzez samorządy chce zachęcić takich producentów do wypełniania ankiet, w których znajdą się m.in. informacje o produkcie i gdzie go można kupić. Dane pomogą w stworzeniu bazy lokalnych producentów. 

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.