PARTNER PORTALU
  • BGK

Polin: Wątki kulinarne na wystawie pt. "1000 lat historii Żydów polskich”

  • PAP/AT    1 grudnia 2016 - 09:20
Polin: Wątki kulinarne na wystawie pt. "1000 lat historii Żydów polskich”
Jedzenie i kultura stołu to ważna część stylu życia i funkcjonowania wspólnoty - mówi Barbara Kirshenblatt-Gimblett (fot.facebook.com/polinmuseum)

O kulturze stołu, zwyczajach związanych z jedzeniem, kulinariach i ich obecności na wystawie "1000 lat historii Żydów polskich” w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN opowie w niedzielę prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett – główna kuratorka ekspozycji.




Jedzenie i kultura stołu to ważna część stylu życia i funkcjonowania wspólnoty. Sposób karmienia, goszczenia, kolejność posiłków i dania rytualne mają ogromne znaczenie w porozumiewaniu się oraz w budowaniu tożsamości, a także w tworzeniu więzi i podtrzymywaniu relacji. Właśnie te kwestie rozwinie prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett, która opowie również o tym, gdzie w Muzeum POLIN można znaleźć kulinarne wątki.

"Naszą intencją przy tworzeniu muzeum było, aby wszyscy zwiedzający - nie tylko Polacy i nie tylko Żydzi - mogli odnaleźć jakąś opowieść dla siebie, nabrać osobistego kontaktu z historią. To dotyczy także kuchni i jedzenia. Chcieliśmy mieć targ, pokazać miejsce do handlowania. Te produkty: gęś, czosnek i śledź, które pokazujemy w tej przestrzeni, są codzienne, zwykłe, obecne od wieków w kulturze żydowskiej" - powiedziała Barbara Kirshenblatt-Gimblett.

Częścią opowieści będzie też wspomnienie ojca Barbary - Mayera Kirshenblatta - polsko-kanadyjskiego malarza żydowskiego pochodzenia, który urodził się w Opatowie w biednej, ortodoksyjnej rodzinie żydowskiej. W 1934 r. wyemigrował z Polski do Kanady i osiadł w Toronto. Co jadało się w żydowskim domu przed wojną? Jakie potrawy przetrwały podróż przez ocean? O jaki specjał pochodzący z wnętrza kury walczyły dzieci pana Kirshenblatta? - o tym opowie kuratorka.

Spotkanie odbędzie się w ramach cyklu "Spotkania wokół stołu" organizowanego przez Menora InfoPunkt. Spotkania są poświęcone różnym aspektom żydowskiej kultury kulinarnej, jej historycznego i współczesnego oblicza. "Poruszamy się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Rozmawiamy, słuchamy, oglądamy, smakujemy, zgłębiamy i poznajemy tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskusją o jego obecności we współczesnym świecie" - wyjaśnia Monika Kucia, inicjatorka spotkań i ich prowadząca.

Monika Kucia, kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych i tradycyjnych produktów jest autorką publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas prezydencji Polski w UE, projektantką kulinarnych wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza), organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i artystycznych.

Menora InfoPunkt - to prowadzone przez Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN centrum informacji na temat żydowskiej Warszawy, wydarzeń kulturalnych i tematycznych wycieczek po stolicy, a także miejsce organizacji warsztatów kulinarnych przybliżających tajniki kuchni żydowsko-polskiej. W tym samym budynku w bistro Charlotte Menora można spróbować dań nawiązujących do polsko-żydowskiej kuchni.

Prof. Barbara Kirshenblatt-Gimblett jest główną kuratorka wystawy stałej w Muzeum POLIN w Warszawie, a także profesorem Performance Studies w Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim. Jej wybrane publikacje: "Destination Culture: Tourism, Museums, and Heritage", "The Art of Being Jewish in Modern Times" (z Jonathanem Karpem)," Art from Start to Finish" (z Howardem Beckerem i Robertem Faulknerem) oraz "They Called Me Mayer July": "Painted Memories of a Jewish Childhood in Poland Before the Holocaust" (z Mayerem Kirshenblattem).

Wykład w języku angielskim z tłumaczeniem symultanicznym na język polski odbędzie się w Audytorium Muzeum POLIN.

Facebook Podobał się artykuł? Podziel się!




REKLAMA




×
KOMENTARZE (0)

Artykuł nie posiada jeszcze żadnych komentarzy.




Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.